Rituelen bij uitvaart

Ik kan me nog goed de uitvaart van onze buurvrouw Trui herinneren. Ik denk dat ik een jaar of twaalf was. Het was een uitvaart in de kerk. Meneer Pastoor had het steeds maar over Gertruda Janssen-Zelissen. Hij vertelde hoe dapper ze haar ziekte had gedragen, niet klagend maar dragend. Hij vertelde hoe goed ze was geweest voor alle mensen om haar heen, over haar lieve en zachte karakter. Ik wist niet waar hij het over had. Mijn buurvrouw heette ‘Trui’ en lief was ze zeker, maar haar leven was ook getekend door verdriet en zelfs soms bitterheid. Na afloop zei ik tegen mijn moeder: ‘Als ik dood ben moet je ook zeggen dat ik af en toe een trut was hoor’.

Wat is nou de meerwaarde van een ritueelbegeleider bij een uitvaart? Want, gelukkig, worden uitvaarten steeds persoonlijker. Het is allang niet meer het standaard riedeltje dat afgedraaid wordt. De standaard tekst die voorgelezen wordt en de tien gedachtenisprentjes waar je uit kunt kiezen. Van nabestaanden wordt verwacht dat jullie een actieve bijdrage leveren aan de dienst. Dat is heel fijn. Soms weten jullie al precies wat jullie willen. Maar soms ook niet. Soms word je overvallen door verlies en weet je niet waar te beginnen. De week voorafgaand aan de uitvaart is sowieso een week vol emoties een ‘omgekeerde kraamweek’ noemde een vriendin het eens. Een week vol beslissingen, een week waarin ondersteuning door een professional zeer gewenst is.

Als ritueelbegeleider ga ik verder waar het werk van de uitvaartondernemer stopt. Het werk van een uitvaartondernemer en een ritueelbegeleider vult elkaar aan waardoor de uitvaart nóg mooier en persoonlijker wordt. Als ritueelbegeleider ga ik, samen jullie als nabestaanden, op zoek naar de essentie van de mens. Ik neem geen genoegen met een opsommend levensverhaal en doe mijn best het échte verhaal van iemand te vertellen. Het echte verhaal in al zijn facetten. Met een traan en soms ook met een lach. Waardoor de mensen die de dienst bijwonen zeggen: ‘och ja, dát was ze ten voeten uit’. Ik doe dat vaak aan de hand van een symbool dat bij iemand past.

In het geval van mijn buurvrouw Trui zou ik haar tuin als symbool kiezen. De tuin was haar lust en leven. Daar werkte ze in tot aan haar laatste dag. Alle paadjes recht en aangeharkt. Alle blaadjes werden van het gras geraapt. Dat wilde ze graag laten zien aan de buitenkant, dat ze netje was en ordelijk. Als onze bal in haar tuin terecht kwam moesten we ‘rennen voor ons leven’. Maar sommige plantjes laten zich niet temmen. Sommige planten gaan woekeren en blijven steeds de kop op steken hoezeer je ook je best doen om ze te bestrijden. Die plantjes zijn als het verdriet in haar leven. Het verdriet laat zich niet onderschoffelen en net op het moment dat je denkt dat je het onder controle hebt steekt het, in een onverwachte hoek, de kop weer op. Maar als je heel goed kijkt en de plantjes laat komen, zie je soms dat het onkruid mooie bloemen heeft. Dat deze bloemen heerlijk ruiken. Dat ze er ook mogen zijn. Dat er ruimte is voor dat wat je onkruid noemde naast de mooie aanplant in je tuin.

Dat zou ik willen vertellen over Trui. Ik zou, samen met haar kinderen en kleinkinderen een prachtige dienst voor haar maken. Ik zou haar kleinkinderen tekeningen laten maken, kaarsjes voor haar aansteken. Ik zou muziek voor haar draaien. Misschien wel ‘Het Veldboeket’ en ik zou ervoor zorgen dat iedereen die komt zaadjes krijgt uit haar tuin om te zaaien in hun eigen tuin. En om aan Trui te denken als de bloemetjes bloeien en en onkruid op onverwachte plekken woekert.

Als je begeleiding van mij wil, neem dan contact met me op. Ik werk graag samen met de uitvaartondernemer van jullie keuze. Afhankelijk van jullie uitvaartverzekering zal (een deel van) de kosten vergoed kunnen worden. Overigens kan ik óók al bij leven een dienst met jullie samenstellen.

Wat houdt mijn begeleiding concreet in:

  • In de week voor de uitvaart gesprekken naar behoefte, waarvan in ieder geval een uitgebreid voorgesprek
  • Doorlopend contact, ondersteuning en een rustpunt in de week van de uitvaart
  • Heel veel kennis, ideeën en creativiteit
  • Ondersteuning in vormgeven van de uitvaart. Tips voor gedichten, verhalen, muziek
  • Schrijven van teksten waarvan in ieder geval een overweging en ‘bruggetjes’ waardoor de dienst een mooi doorlopend geheel wordt. Uiteraard krijgen jullie alle teksten van te voren ter inzage
  • Maken van een powerpoint (tot 75 foto’s) met effecten en desgewenst met muziek
  • Voorgaan in de dienst
  • Een boekje met daarin alle teksten
  • Een uitgebreid nagesprek

Tarief €550.- euro tot 50 km van Sittard reken ik geen reiskosten. Daarna 28 ct per km.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top