Ritueelbegeleiding

Een ritueel is de tijd tussen de tijd, Tussentijd. Stilstaan bij wat was, vooruitkijken naar wat komt. In de Tussentijd mag je even rusten. Tussentijd is er om afscheid te nemen van een geliefde, om samen een verbond te sluiten, om je kindje welkom te heten, om je te verbinden aan je kinderen na een scheiding, om een opening van een nieuwe zaak te vieren, om een nieuwe levensfase in te gaan. Hier kun je middels een ritueel betekenis aan geven.

Vaak krijg ik de vraag ‘wat doe je nou eigenlijk als ritueelbegeleider?’ Soms leg ik het snel even uit als ‘ik geef het inhoudelijke deel van een uitvaartdienst vorm’, of ‘ik doe een beetje wat vroeger de pastoor in de kerk deed als iemand overleden was’. Dit is heel kort door de bocht. Als iemand dood is, en de uitvaart moet geregeld worden, bel je een uitvaartondernemer. Deze gaat met jou om tafel en zoekt de kist uit, zoekt een gedachtenis prentje met je uit en vraagt hoe jullie willen dat de uitvaart eruit ziet. Misschien heb je daar al eens over nagedacht, of heb je al eens gesproken met je vader, moeder, partner of wie dan ook over de uitvaart. Misschien heb je al eens gegoogeld naar de ‘uitvaart top 100’ (ja echt, deze bestaat!).

Maar misschien ook niet…… misschien ben je razendsnel ingehaald door de dood van een geliefde, of misschien vond je nadenken over de dood maar niks, en heb je het nooit met je vader, moeder, partner, broer, zus, kind of wie dan ook gehad over de dood. Zit je met de handen in het haar, want hoe doe je dat nou, een mooie uitvaart vormgeven. Wie gaat iets zeggen? En wat dan? Welke muziek draaien we? Moet er een powerpoint komen? En wie maakt die dan? En wie zorgt dat alles een mooi geheel gaat worden?

Hier kan ik je bij helpen. Ik kan via de uitvaartondernemer gevraagd worden om jullie bij te staan, maar je kunt me ten allen tijden ook zelf bellen voor hulp. Ik kom dan naar jullie toe en ga uitgebreid met jullie in gesprek. Samen met jullie en de uitvaartverzorger zorg ik ervoor dat de dienst een mooi geheel wordt. Dat de muziekstukken bij elkaar passen, dat er ruimte is voor iedereen die iets wil zeggen of doen. We zoeken naar woorden en uitdrukkingen die bij jullie passen. Ik zal voorgaan in de viering en teksten schrijven voor het levensverhaal en een overweging. Ik zorg voor een draaiboek voor jullie en voor de uitvaartondernemer. Ik lever muziek en eventuele powerpoint aan bij de uitvaartlocatie. Jullie ontvangen een mooi boekje waarin alle teksten van de dienst nog eens na te lezen zijn. Kortom, bied jullie de helpende hand, waardoor je alle rust hebt om met aandacht aanwezig te zijn bij de uitvaart.

Wat kost het:

Ritueelbegeleiding bij afscheid €550,- , vrijgesteld van BTW, inclusief reiskosten binnen een straal van 50 km rondom Sittard. Buiten deze straal reken ik 0,28 ct per km

Dit is inclusief:

  • een kennismakingsgesprek
  • intensieve begeleiding en gesprekken in de week voor de uitvaart
  • schrijven van teksten, redigeren van jullie teksten, muziek zoeken, gedichten zoeken
  • schrijven van een levensloop of overweging, ‘bruggetjes’ tussen de delen van de dienst
  • inspirerende en creatieve ideeën voor de invulling van de dienst
  • voorgaan en ondersteuning tijdens de dienst
  • maken van een powerpoint met foto’s, effecten en muziek
  • draaiboek voor de uitvaartlocatie
  • Uiteraard ontvangen jullie alle teksten en MP4 bestanden van de powerpoints

Voor andere rituelen; een scheidingsritueel, een naamgevingsritueel, een openingsritueel, of voor welk ritueel dan ook ga ik graag met je in gesprek. We bespreken jou wensen en aan de hand daarvan ontvang je een offerte op maat. Prijzen zijn in dat geval exclusief BTW

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top