praatjeoverdedood

Praten over dood, waarom zou je dat doen? Nou hierom:

Onze kans op sterven is 100%

Op school leren we over landen waar we misschien nooit zullen komen. We leren over tijdperken die we nooit met eigen ogen zullen zien. We leren talen die we misschien nooit zullen spreken. Maar over die ene zekerheid in het leven, over dat ene ding waar we allemaal mee te maken krijgen, en datgene wat we allemaal zullen doen: sterven

Leren we niks

De olifant in de kamer

Als het over de dood gaat, gaan we opeens magisch denken ‘praat er maar niet over, dan is het er ook niet’ Maar: praten over sex maakt je niet zwanger en van praten over de dood ga je niet dood. Dit maakt de dood de grote olifant in onze kamer. Hij is levensgroot aanwezig, maar er over praten doen we liever niet.

We worden allemaal ervaringsdeskundige

Vroeg of laat in ons leven worden we allemaal geconfronteerd met de dood. In jouw klas zitten zeker kinderen die al een dierbare hebben verloren. Kinderen die rouwen en verdriet hebben. Misschien heb jijzelf verdriet om het verlies van een naaste. Misschien wordt een collega ernstig ziek en gaat dood. En heel misschien gaat er wel een kindje uit je klas dood. Iedereen, echt iedereen, krijgt in zijn leven te maken met dood, verlies en rouw.

Als ze maar niet gaan huilen, of als IK maar niet ga huilen

Want wat doe je dan? Wat zeg je dan? En wat als je zelf moet huilen, mag dat dan? Zeg je maar niks omdat je geen woorden hebt? Ben je bang om iets verkeerds te zeggen? Maar wat als je er niet over praat? Als je je verdriet moet inslikken, als de dood in je hoofd zo groot en eng wordt dat je er bang voor wordt. Dan is het fijn om te weten dat de dood een normaal onderwerp kan zijn. Dat alle emoties mogen bestaan en dat verdriet net als geluk heel gewoon is in het leven.

Dus praten over de dood; Daarom wél

Van groep 1 tot universiteit, iedereen zou moeten leren praten over de dood op school. Iedereen zou moeten leren hoe normaal de dood is, doodnormaal dus. Ik help je hier graag mee. Ik geef gastlessen aan docenten basis- en voortgezet onderwijs over omgaan met de dood. Je kunt me inhuren als gastdocent voor één of meerdere lessen voor alle groepen van basis- en voortgezet onderwijs. Je kunt me inhuren voor een gastles tijdens een studiedag. Je kunt me vragen als deskundige als een heftige gebeurtenis de dood op jouw school op de kaart zet. Ik heb veel onderwijservaring en heel veel ervaring over praten over dood, rouw en verlies. Ik geef woorden aan het onbespreekbare en laat jou en je leerlingen zien en beleven dat de dood echt niet eng, moeilijk of zwaar hoeft te zijn. Misschien merk je zelfs wel, net als ik, dat het leven leuker wordt als praten over de dood normaal is.

Tarieven

Een gastles van drie uur kost €275,- inclusief materiaal, heel veel tips en handouts. Uiteraard pas ik mijn gastles aan de leeftijd en doelgroep aan. Exclusief reiskosten á 40 cent per kilometer buiten een straal van 25km buiten Sittard

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top