Gastlessen en Workshops

Samen met medewerkers van Sevagram en hun overkoepelende visie ‘Planetree’ heb ik een boekje ontworpen waarin tien rituelen beschreven staan die te maken hebben met ‘warm en waardig afscheid’. Er is een netwerk van ambassadeurs gecreëerd over alle locaties van Sevagram. In de toekomst kunnen zij met deze rituelen aan de slag. Het netwerk zorgt ervoor dat de rituelen levend blijven, uitgebreid en aangevuld worden. Bijzonder is dat dit boekje en het netwerk volledig online gevormd zijn in coronatijd.

Ook voor andere (zorg)instellingen zorg ik dat rituelen rondom afscheid en sterven levend worden. Samen met (zorg)medewerkers, naasten én bewoners/cliënten beschrijf en bedenk ik rituelen waarmee jullie aan de slag kunnen. Ik help jullie op weg om zelf een netwerk te bouwen waardoor (afscheids)rituelen een vaste plek krijgen binnen jullie instelling. Ook in Coronatijd kan dit gewoon plaatsvinden. Online is heel veel mogelijk. De kracht van omgaan met de dood zit erin dat rituelen belangrijk zijn voor zowel medewerkers, naasten én bewoners. Ik werk heel graag samen, ga jullie niet vertellen hoe het ‘moet’, maar maak gebruik van jullie eigen kracht en laat jullie creativiteit stromen. Desgewenst kan ik vervolg verzorgen waarin jullie leren een herdenkingsdienst nóg beter vorm te geven.

Samen met coach en verlies en rouwdeskundige Yvonne van Houdt van www.ttt.nu verzorg ik workshops waarin, onder andere, het belang van rituelen in een zorginstelling uitgelegd en beleefd wordt.

Voor Erasmus MC in Rotterdam, mocht ik voor hun opleiding tot palliatieve zorg verpleegkundige de les ‘Interculturaliteit en rituelen in de laatste levensfase’ verzorgen. Een les waarin allerlei gebruiken en rituelen centraal stonden uit de meest gangbare culturen in Nederland. Wij zijn als een goudvis in een kom wat onze eigen cultuur betreft. Overal om ons heen zijn gebruiken en rituelen die wij als heel normaal beschouwen. Deze zijn voor mensen uit een andere cultuur vaak helemaal niet vanzelfsprekend. Van de andere kant kunnen wij erg verbaasd zijn als we rituelen rondom de dood ervaren die voor iemand met een niet-Nederlandse achtergrond heel gewoon zijn. Hierover geef ik uitleg en voorbeelden tijdens deze les.

Bij interesse voor een gastles of workshop over afscheid, rituelen, dementie of omgaan met de dood kun je contact met me opnemen. Samen bekijken we waar behoefte aan is en wat ik voor jullie kan betekenen.

Tarief op aanvraag

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top