Waakmand, waken in de stervensfase

Als je voor de taak staat te waken bij iemand die aan het sterven is, heb je een bijzondere taak.

Waken is in de nabijheid zijn van iemand in zijn laatste dagen of uren. Het is een vorm van afscheid nemen en voor de ander zorgen.

Misschien vraag je je af hoe dat gaat, dat waken. Hoe lang duurt het? Is het eng? Hoe gaat dat sterven eigenlijk en wat moet ik doen als iemand gestorven is?

De stervende zal meestal in bed liggen omdat hij ernstig verzwakt is. Meestal is het niet meer mogelijk een gesprek te voeren, maar ga ervan uit dat de stervende jou wél kan horen. Het gehoor van iemand blijft nog lang intact, ook al is hij niet meer in staat een gesprek te voeren. Het is daarom prettig zacht een muziekje aan te zetten. Rustige muziek, muziek waar jij zelf rustig van wordt. Op spotify kun je muzieklijsten vinden met rustige muziek. Dit kan klassieke muziek zijn, of rustige akoestische muziek, net wat bij jullie past. Hieronder enkele voorbeelden, maar zoek vooral naar wat jullie mooi vinden

Rustige gitaarmuziek
Rustige akoestische muziek
Rustige klassieke muziek
Akoestische liedjes

Het is fijn om een sfeer te creeëren met kaarsjes en dim de lichten. Je kunt een diffuser met een rustgevende geur gebruiken, maar persoonlijk vind ik geuren al snel te overheersend en niet prettig. Maar ook hier geldt weer, kies wat bij jullie past.

De stervende hoeft niet meer te eten of te drinken, het lichaam maakt zich klaar voor de overgang naar de dood. Soms maken mensen zich zorgen omdat pap of mam niet meer eet of drinkt. Dit is heel normaal. Biedt het ook niet meer aan, het zal alleen maar zorgen voor onrust of misselijkheid.

In de echte stervensfase zal de ademhaling van de stervende veranderen. Het lijkt een beetje alsof hij naar adem snakt of een soort snurkend geluid. Hier hoef je niet van te schrikken, dat is normaal. De stervende heeft hier geen last van.

Soms zie je dat mensen gaan ‘plukken’ aan dekens of een grijpende beweging maken naar dingen die wij niet kunnen zien. En heel soms zien stervenden mensen of dingen die wij niet kunnen zien.

Hoe lang de stervensfase duurt is moeilijk te zeggen. Soms ‘piepen’ mensen er net tussenuit als je even weg bent. Voel je hier niet naar of schuldig over. Sommige mensen hangen zo aan het leven dat het makkelijker voor hen is om te sterven als er even niemand fysiek bij hen is.

Om het waken te verzachten kun je gebruik maken van een waakmand. Steeds meer zorginstellingen bieden deze aan. Maar als je naaste thuis sterft heb je deze mand niet bij de hand.

Je kunt bij mij een mand kopen. Deze is gevuld met spullen om het waken aangenamer te maken. Verdriet maakt koud, er zitten warme spulletjes in om je te verwarmen. Thee om te drinken, een notitieboekje om herinneringen in op te schrijven, zakdoekjes, iets te eten en meer.

De mand kost €45,- euro. Binnen een straal van 45 km rondom Sittard kom ik de mand persoonlijk brengen, meestal nog op dezelfde dag van bestelling. Als je verder weg woont kan ik de mand opsturen, maar dan zijn we afhankelijk van de post.

Inhoud van de mand:

 • een warme, zachte, royale omslagdoek (tip: spuit een beetje van de parfum, aftershave van de stervende op de doek zo lijkt hij nog meer nabij)
 • warme sokken
 • een kaarslichtje
 • handcreme
 • lippenbalsem
 • notitieboekje en pen
 • zachte zakdoekjes
 • een mandalakleurboek en kleurtjes
 • verschillende soorten thee
 • een grote mok om uit te drinken
 • een boekje met mooie woorden en tips

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top