Facing your fears

Facing your fears

Waar ben jij bang voor? Ik weet waar ik bang voor was… jarenlang ben ik bang geweest om auto te rijden. Ik had geen rijbewijs, en riep altijd heel stoer dat ik het niet nodig had. Maar ik werkelijkheid was ik doodsbang om te rijden. Rijden in een auto, op de snelweg, ik achter het stuur terwijl links en rechts van me allerlei andere auto’s passeerden. Of rijden in de stad, op een drukke rotonde met overal andere auto’s, fietsers, scooters en voetgangers (dat vind ik nog steeds niet fijn!). Ik durfde gewoon niet. Totdat ik op een dag bedacht dat ik mijn dromen nooit zou kunnen verwezenlijken als ik geen rijbewijs had. Ik nam rijles, en iedere echt iedere rijles heb ik gehaat, voor iedere les had ik buikpijn en verzon ik uitvluchten om maar niet te hoeven rijden. Als ik er aan denk krijg ik het nog steeds Spaans benauwd. Maar ik heb het wél gedaan en mijn angst overwonnen. Nu rij ik overal naar toe, en soms vind het best spannend, maar ik dóe het wel.

Waar ben ik nog bang voor? Voor spinnen, van die dikke zwarte brrrr… Voor op zo’n glasplaat staan op de Eifeltoren waardoor je dan naar beneden kunt kijken. Echt no way dat ik daar op durf te staan. Voor grote blaffende honden. Voor dat er iets met mijn kinderen gebeurt, of met mijn man. Voor dat er verschijningen aan mijn bed staan, voor enge films als Paranormal Activity. Voor oorlog, voor ontheemd raken.

Maar waar ik niet bang voor ben, is voor de dood. Ja, tuurlijk denk ik daar weleens aan, vaak eigenlijk, iedere dag zelfs. Soms als ik ’s nachts in bed lig vraag ik me af hoe het is om dood te zijn, maar ik ben er niet bang voor. Eerder nieuwsgierig, hoe zal het zijn, hoe zal het voelen? Dan hoop ik wel dat het nog héél lang duurt voordat ik dood ben, want dat lijkt me zo zonde van alles wat ik nog wil doen in het leven.

Doodsangst is één van de meest voorkomende angsten die er bestaan. Helemaal niet raar dus als jij er wel bang voor bent. Wil er vanaf? Wil je erover praten? Ik denk dat ik je hierbij kan helpen, of je in ieder geval vertrouwd kan maken met het gevoel dat we op een dag allemaal dood zijn. Kijk maar eens op http://leafritueelbegeleiding.nl/coaching/

Hieronder het stukje van Erik Scherder en Matthijs van Nieuwkerk. Wat ontzettend knap dat deze mannen uitkomen voor hun angsten. Het raakt ze, dat zie je. Diep respect voor hen, vooral voor Erik Scherder, om zich zo kwetsbaar op te stellen op tv. Ik denk niet dat ík dat zou durven…

Posts created 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top