As Verspreiding

Volgens de Nederlandse wet mag je de as van een overledene na een maand ophalen bij het crematorium. In principe beslist de opdrachtgever van de crematie wat er met de as gebeurt, gedurende de maand dat jullie moeten wachten kun je alvast nadenken en tot overeenstemming komen wat jullie willen doen met de as. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden.

  • As verstrooien op een strooiveld van het crematorium
  • De as mee naar huis nemen en in een urn ergens neerzetten
  • De urn bijzetten op een locatie, bijvoorbeeld het crematorium of een begraafplaats
  • De as uitstrooien op een plek naar keuze. Dit mag bijvoorbeeld op open zee of in de natuur. Neem altijd even contact op met de gemeente of met de eigenaar van de grond, maar meestal is dit geen probleem
  • De urn begraven in je tuin. Dit mag. Maar je moet wel aan een aantal regels voldoen: De urn moet in zijn geheel worden begraven en de as mag niet los in de urn. Deze moet gesloten in een asbus of ashoes zitten. Hierop staan naam en crematoriumnummer die twintig jaar lang leesbaar moet blijven. Mochten nieuwe bewoners de urn in de tuin vinden, dan kunnen ze deze afgeven bij het crematorium

De as hoeft niet bij elkaar te blijven. Deze mag je verdelen om te verwerken in sieraden of verdelen over meerdere urnen.

Natuurlijk heb ik veel ideeën over rituelen bij as verstrooiing. Wat dacht je van een wandeling waarin de as langzaam verstrooid wordt https://www.tolad-one.com/?gclid=Cj0KCQjw8IaGBhCHARIsAGIRRYrokDYl9iWaCDeD9u4G2VYYwXm16baPJoAnBPB2LHN2WBlqBT63SZgaAmXHEALw_wcB.

Een ritueel aan het water https://youtu.be/DYTjEQuSemw

Of ‘gewoon’ een mooi ritueel met tekst, muziek, eten. Ik denk heel graag met jullie mee. Als je ervoor kiest voer ik het ritueel voor en met jullie uit, maar ik kan ook samen met jullie iets maken. Ik kom graag bij jullie langs met mijn inspiratiemap waarin nog veel meer ideeën te vinden zijn.

Tarief op aanvraag, afhankelijk van jullie wensen.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top